Albin Kurti rast politik apo neuropsikiatrik?

0

Jo rralle na ndodhë që duke u fokusuar shumë në çështje parësore nuk arrijmë kurrë të shohim se ku qëndron burimi i problemit apo krizës në të cilën përfshihemi.
Zgjedhjet e 06 Tetorit, ishin premtuese në përmbushjen e inercionit të votës popullore që si shprehje e pakënaqësisë dhe dëshpërimit me qeverisjet rëndese, ranë në grackën e popullzimit përtej kushtetutës dhe gjuhës së ligjit të Albinit dhe Lëvizjes së VV, gjuhë kjo që gjënë pranueshmeri vetëm në popuj me nivel arsimimi të ulët dhe si rezultat kur populli është i varfër nga dija, vihet më lehtë në shërbim të së keqes.
Por sa ishte konsistent në çështjet më të cilat e ndërtoi kauzën e tij zgjedhore për votim, z. Kurti?
Në asnjë nga temat me të cilat është promovuar para qytetarëve, që kur e filloi si lëvizje për pajtim në mes të rinjve serb dhe shqiptarë, të sapo dalë nga konflikti, e me tej nëpër mohimin e çdo veprimi politik ndërkombëtarë që nga Rambujeja dhe largimi i trupave dhe administratës serbe nga Kosova; Vjena dhe Pakoja e Ahtisarit, mbi të cilën u ngrit infrastruktura kushtetuese shtetërore e Kosovës dhe bazë për pavarësinë; Mohoi po ashtu edhe çdo hap për të ndërtuar infrastrukturën institucionale siç është doganat, policia, e së fundmi mohuan edhe procesin e përligjjes së misionit të Ushtrisë së Kosovës. Të gjitha këto tregojnë se kemi të bëjmë më një subjekt që siç i kualifikon z. Haki Abazi, “pa kurriz” të udhëhequr nga “diletant politik” apo “demagog të pa mençur, mashtrues e gënjeshtarë, etj. Kështu i pat cilësuar z. Abazi në prononcimet e tija të par dy viteve kur i akuzoi drejtpërdrejtë edhe për vrasjen e Astrit Deharit nga vet LVV.
Zaten kjo mund të ketë qenë e dhe doze e hatërmbetjes meqë edhe LVV dhe OJQ e z. Abazi kanë pas për mision të iniciojnë pajtimin shqiptaro-serb por jo si akte shtetërore por duke i përafruar seksualisht të rinjtë e dy popujve të hasmëruar në luftë.
Por, ajo që shqetëson më shumë është fakti se nuk qëndron problemi veç tek përafrimi programor apo edhe ndarja e karrigeve. Jo! këto janë çështje të zgjidhura nga vet kushtetuta dhe ulëset e qeverisë e të presidentit janë tashme një shkas i pa qëndrueshëm për tu përçarë. Situate është me e ndërlikuar se sa dukët. Kjo ka të bej me shumë me cilësitë dhe tiparet psikikë të z. Kurti.
Bazuar ne reagimet e tija dhe studimi antropologjik, kemi të bëjmë me një rast neuropsikiatrik dhe si i tillë është rast për tu trajtuar në këtë aspekt. Me urgjence duhet institucioni i inteligjencës përmes mekanizmave të veta ta heqin nga skena dhe z. Kurti ti nënshtrohet trajtimit neuropsikiatrik në ente të specializuara për të analizuar tipet e karaktereve të njerëzve.
Arsyeja qëndron në faktin se z. Kurti ishte arrestuar në rrethana ënde të panjohura për publikun dhe ka qëndruar në burgjet e Serbisë mu në kohën e hakmarrjes së madhe nga forcat serbe militare dhe paramilitare. Kjo kategori personeli udhëhiqte edhe me institucionet korrektuese dhe burgjet ishin shndërruar në kampe të torturave me çnjerëzore që njeh historia. Pra, kjo është arsyeja pse po theksoj qëndrimin e z. Kurti ne këto burgje apo kampe torturash. Nga rrëfimi i një ish të burgosuri bashke me z. Kurti mësojmë se vetëm në një rast z. Kurti ishte rrahur fizikisht nga orët pasdites deri në orët e pasmesnatës. Kjo rrahje nuk ishte e kufizuar në normat që e limitojnë masën e përdorimit të torturës nëpër burgje. Jo! Kjo ishte një shfryrje mllefi e personelit të acaruar me luftën dhe tmerret dhe të etur për gjak shqiptarë dhe të errësuar nga shovenizmi dhe primitivizmi nacionalist që i karakterizonte. Ndaj këto tortura përfshinin e edhe rrahjet e goditjet kokës me mjete të forta dhe metoda tjera çnjerëzorë deri edhe të dhunimi seksual e forma tjera të torturimit. Tani çështja shtrohet se cila mund të jet gjendja traumatike e një të rrahuri në këtë formë dhe të dhunuari e çnjerëzuari sot?
Të gjitha reagimet simptomatike, tregojnë se kemi të bëjmë me pasoja postraumatike dhe një veti tjetër që e zvogëlon ndërgjegjshmerinë e tij e që cilësohet si “psychologija fantastica”, apo vetia e të imagjinuarit të një të vërtete fiktive dhe besimi në të. Kurse dukuria e “shqetësimit narcistik” apo “Grandiosa patologica” tanimë është dëshmuar si në udhëheqjen me partinë e tij ashtu dhe në komunikimin publik oral dhe viziv.
Vetëm nëse i përcjellim format e averzionin që ka treguar z. Kurti gjatë përballjes me policinë dhe metodat e tija të veprimit, lexohet mese mire se kemi të bëjmë me një njeri të traumatizuar dhe në shkallën e fundit të krizës psikikë qw po mbijeton në stres postraumatik me rrezik të eskalimit në çmenduri. Pra është e ndershme dhe e domosdoshme që z. Kurti të izolohet dhe të dërgohet në trajtim psikiatrik.
Tjetër situate që duhet pasur në konsideratë nëse do ti behet një testim antropologjik i z. Kurti. Bazuar në një shkrim të portaleve edhe pse shumë pak lenë për tu besuar, rezulton se z. Kurti ka edhe kompleksin e përkatësisë së tij etnike rome. Apo thënë me gjuhën e komparacionit ka të njëjtin kompleks siç e kishte Adolf Hitler. Hitleri ishte me gjene qifute nga gjyshja dhe kjo e kishte bërë te kompleksuar për pastërtinë e racës. Ndaj ky kopleks ju kthye në urrejtje patologjike ndaj racës hebreje dhe dihen bëmat e tija. Pra hyn në njerëzit që e mohojnë identitetin e vet dhe kthehen në rrezik për veten, shtetin dhe tere shoqërinë.
Kjo është një shkak tjetër për të cilin duhet pasur në konsideratë që të shmanget nga skena politike.
Por, kjo duhet të bëhet nga Agjeinsioni i Inteligjencës – AKI dhe një Institut neuropsikiatrik i specializuar në këtë temë.
Stresi postraumatik përmbledhë tërësinë e sjelljeve patologjike të shfaqura mbas përjetimit të një traume, reale apo imagjinare për individin.
Duke pasur parasysh vendin tonë si vend që përjetoi luftën me pasoja të rënda mund të thuhet që ankthi dhe depresioni janë ndër çrregullimet që kanë prekur një pjesë të konsiderueshme të popullatës.

Tevide Krasniqi

-Sponzor-