Ata që nuk hanë mëngjes rrezikohen nga…

0
?????????????????????????????????????????????????????????

Kapërcimi i mëngjesit dhe një darkë e vonë mund të bëjnë ‘kërdi’ në shëndetin tuaj, sugjeron një hulumtim.

Shkencëtarët zbuluan se njerëzit që shpesh humbin vaktin e tyre në mëngjes dhe rregullisht hanë darkë dy orë para se të shkonin në shtrat, ishin shumë më pak të ngjarë të pësojnë sulm në zemër.

Sponzor

Ekspertët besojnë se zhvendosja e madhe e konsumit të ushqimit në fillim të ditës i jep trupit një shans më të mirë për të djegur kaloritë dhe rezultatet në një ekuilibër më të shëndetshëm të hormoneve.

Teoria, e cila mbështet fjalën e vjetër “ha mëngjes si mbret, drekën si princ dhe darkën si një i varfër”, gjithashtu pohon se njerëzit që hanë mirë në mëngjes kanë më pak gjasa për të ngrënë gjatë ditës.

Studiuesit nga Universiteti Sao Paolo në Brazil studiuan 113 njerëz që pësuan sulme në zemër.

Ekipi zbuloi se 57 për qind e pjesëmarrësve anashkaluan mëngjesin të paktën tre herë në javë, 51 për qind hanin darkë vonë tri herë në javë dhe 41 për qind humbën mëngjesin dhe hëngrën darkën e tyre në mbrëmje.

Hulumtuesit gjithashtu zbuluan se ata që rregullisht e humbën vaktin e tyre në mëngjes dhe hëngrën dy orë para se të binin në gjumë, kishin katër deri pesë herë më shumë gjasa të vdisnin brenda një muaji nga sulmet në zemër, ose pësuan një sulm të përsëritur.

Sulmi në zemër ndodh kur furnizimi i gjakut në zemër papritmas bllokohet. Simptomat përfshijnë dhimbje gjoksi, gulçim, dhe ndjenja e dobët.

Sulmet në zemër zakonisht shkaktohen nga sëmundjet koronare, të cilat mund të shkaktohen nga pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut dhe diabeti.

Trajtimi zakonisht kërkon barna kundër bllokimit të gjakut. Zvogëloni rrezikun duke mos pirë duhan, duke ushtruar rregullisht dhe duke pirë pak alkool.

Sulmet e zemrës dallojnë nga një arrest kardiak, i cili ndodh kur zemra papritmas ndalon pompimin e gjakut rreth trupit, zakonisht për shkak të një problemi me sinjalet elektrike në organ./Ballkani.info

-Sponzor-