Deputeti i Riza Halimit ne Beograd i jep “vizen” filmit antishqiptar, te ndaluar ne Bujanoc, per t’u shfaqur në Luginen e Preshevës

0

Bujanoc, 21 prill -Derisa ne Lugine, Kosovë e Shqipëri u mirëpit vendimi i drejtorit te Shtepisë së Kulturës ne Bujanoc z.Jetmir Ismailit, qe ndaloi filmin “Begja Ballkanse” (“Balkanska međa”) film ky antishiptar dhe kunder UCPMB-së dhe NATO-s me plote elemente raciste, dje nje shqiptar ne Beograd qohet e flet per mediat serbe se filmi ne fjalë se duhet te shfaqet ne Bujanocpasi deshtoi ketu, ai se shpejti do te shfaqet ne Medvegjë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Deputeti Hasani në Beograd, pa e pare filmin flet per filmin?! dhe i thote OK, “mema problema” të shfaqet ne Luginën e Preshevës mes te shqiptareve?!

Sponzor

Filmi “Magja e Ballkanit” së shpejti në Medvegjë (“Balkanska međa” uskoro u Medveđi”) eshte titulli i shkrimit te sotem te gazetes serbe Danas i cili paralajmeron rikthnmin e ketij filmi serb perkunder refuzimit te shqiptareve per shkak permbajtjes i ndarkuar me urrejtje.

“Në Qendrën Kulturore të komunës së Medvegjës shumëkombëshe më 23 prill, shikuesit do të jetë në gjendje për të parë filmin ruso-serb “kufijtë e Ballkanit” në mes të 18 dhe 20:30 pm dhe bileta është 250 dinarë.” shkruajne gazetat serbe sot.

Siç është raportuar nga agjencia JUGpress, Anëtar i Partisë për Veprim Demokratik (PVD) në Parlamentin e Fatmir Hasani serbe tha se ai nuk e kishte parë filmin “Megjt ballkanase” dhe nuk e di pse ai shqiptar i Bujnaocit, drejtor i Shtëpisë së Kulturës, paska vendosur ta heq nga repertori ket film. Sipas mediave serbe deputeti Hasani “është kundër çdo ndalimi dhe se ai beson se do të ketë njerëz të caktuar nga Bujanoci që do ta shikojnë këtë film.”

Nënkryetari i Komunës së Bujanocit Dr. Stojança Arsiq thotë se ai “nuk e dinte se ky film erdhi në repertorin e Kulturës, apo se është hequr.” Askush nuk ka të bëjë fare me këtë vendim të qeverisë lokale. Ky është vendimi i drejtorit i cili më pas shkoi me pushime, ” tha Arsic.

Kryetari i komunës së Bujanocit, Adnan Salihu, i cili është nga PD e liderit te PD-së dr.Nagip Arifit, te cile sparti i takon edhe drejtori i shtpise s ekultures Jetmir Ismaili, tha se kishte informacion se filmi nuk ka nevojë që të shfaqet në Bujanoc.

“Bazuar në atë që kam lexuar në media, drejtori ishte duke kërkuar për informacion në lidhje me filmin në internet dhe mbi këtë bazë në përfundimin se filmi ka shkaktuar tensione ndëretnike dhe për këtë arsye është e ndaluar”, tha Salih.

Ai është në thelb kundër ndalimit, por ai beson se në rastet që mund të shkaktojnë tension midis serbëve dhe shqiptarëve, filma të tillë nuk duhet të shfaqen në Bujanoc.

Në qeverinë lokale, ata theksojnë se “vetë drejtori vendos mbi repertorin e filmit”. Drejtori i Qendrës Kulturore në Bujanoc Jetmir Ismaili tha në një deklaratë per mediat shqiptare, se arsyeja e vetme për heqjen e filmit nga repertori ‘për të parandaluar urrejtjen ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve. ” transmeton aghjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Bazuar në kritikat që kam lexuar rreth filmit, nuk ka të vërtetë. Stema e Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës është abuzuar, dhe madje edhe mediat e huaja ka theksuar se filmi nxit urrejtje “, Ismaili tha gazetarëve në Prishtinë.

Do përkujtuar se mediat shqiptare ne Presheve, Bujanoc, Prishtinë dhe Tirane diteve te fundit dolen me tituj te tillë: Çmenden mediat e Beogradit. Ato pyesin: Kush është ai shqiptari nga Bujanoci, i cili në “zemër” të Serbisë bllokon shfaqjen e filmit ruso-serb?!

-Sponzor-