Libri francez që do të merrte 200 milion vjet për ta lexuar

0

Shkrimtarët francezë janë shumë të famshëm në botë për të menduarit radikal dhe teknikat e tyre revolucionare që ka ndihmuar pionerin avant-gard. Por një nga krijimet më krijuese të këtij vendi ka marrë merita, ndoshta sepse nuk është vlerësuar asnjëherë në tërësinë e saj.

“Cent mille milliards de poems (Njëqind milion milion poezi) është libri revolucionar i autorit Raymond Queneau që do të duhej 200 milion vjet për t’u lexuar. Për herë të parë është publikuar në vitin 1961, raporton “Theculturetrip”, transmeton Periskopi.

Sponzor

Libri përbëhet nga një grup prej 10 sonetësh të shtypur në kartelë, por ajo që e bën unike është se çdo rresht është i hedhur në një shirit të veçantë.

Meqë të gjitha 10 sonetet jo vetëm që kanë të njejtën skemë rime, por gjithashtu tingëllojnë me të njejtën rimë, çdo rresht nga ndonjë prej këtyre soneteve mund të kombinohet me ndonjë prej nëntë të tjerëve.

Në total, kjo lejon 100, 000, 000, 000, 000 poema të ndryshme.

Autori vlerëson në shpejgimin hyrës, që do të duhej rreth 200 milion vjet për të lexuar të gjitha kombinimet e mundshme.

Raymond Queneau | © Wikicommons3597995774_857cdd8566_o

math-1547018_640

-Sponzor-