Mënyrat sesi mund të shpëtohen miliona zogj shtegtues çdo vit

0

Qindra miliona zogj vdesin nga goditjet e xhamit çdo vit. Gjatë sezonit të migrimit, zogjtë përballen me një rrezik më të madh nga këto, të ashtuquajturat. vrasje në dritare.

Xhami reflektues që gjendet kudo nga rrokaqiej monstruoze të qytetit janë të rrezikshëm për fluturimet e në vend që të vazhdojnë udhëtimet e tyre, zogjtë rrëzohen dhe bien në tokë.
Nëse ata nuk vriten për shkak të goditjes, ata shpesh do të habiten ose nuk mund të fluturojnë.

Sponzor

Qindra miliona zogj vdesin në këtë mënyrë në Shtetet e Bashkuara çdo vit, sipas vlerësimeve aktuale.

“Çështja e thjeshtë është se zogjtë nuk mund ta perceptojnë qelqin”, thotë Michael Mesure, drejtor ekzekutiv dhe bashkë-themelues i Programit Fatal Light Consciousness (FLAP), një organizatë jo-fitimprurëse.

“Pyetni çdo pronar të shtëpisë – shumë më shpesh sesa jo, ata do t’ju thonë se kishin një zog që u përplasën me një dritare në vitin e kaluar. Nëse kjo ndodh në çdo shtëpi në rrugën e tyre dhe çdo rrugë në lagje dhe çdo lagje në qytet, ju mund të shihni se si numrat shtohen”.

Për fat të mirë, mbrojtja e miqve tanë me pupla është e mundur.
Për ndërtesat e mëdha tregtare me sipërfaqe të pasqyruara, kjo zakonisht nënkupton instalimin e diçkaje që quhet xham i sigurt për zogjët.

Që qelqi të jetë i sigurt për shpendët, duhet të ketë një model i cili ndihmon zogjtë të regjistrojnë se një sipërfaqe e dhënë nuk është diçka që ata mund të fluturojnë përmes.
Pra, nëse ky model është pika polike, çdo pikë duhet të jetë jo më shumë se dy inç larg horizontalisht dhe katër inç larg në mënyrë vertikale.

Siç kemi raportuar më parë, vlerësimet tregojnë se xhami i sigurt i zogjve është vetëm rreth 5 për qind më i shtrenjtë se sa xhami i rregullt.

Në dhjetëvjeçarin e fundit, kompanitë si ArnoldGlas të Gjermanisë kanë filluar gjithashtu të prodhojnë xham të sigurt me forma të padukshme, të padukshme për ne njerëzit, gjithsesi.
Duke bërë një produkt që pasqyron rrezet UV, gjatësi vale të dritës të padukshme ndaj syve të njeriut, por të dukshme për zogjtë, shohim dritare të qarta, por zogjtë shohin një grumbull të madh të shkopinjve të prishur.

Modifikimi i dritareve në shtëpinë tuaj për të mbrojtur zogjtë migrues është shumë punë e lehtë.

Çfarëdo që të bëni, është e rëndësishme ta bëni tani, kur zogjtë fillojnë të emigrojnë në veri. Ndërhyrje të tilla gjithashtu do t’i mbrojnë ato në gusht, kur ata fillojnë të emigrojnë përsëri në jug. /albeu.com/

-Sponzor-