‘Protic’: Ky është serbi që themeloi Gjykatën Speciale me dosjet për Dick Martyn e rusin Kosachev

0

Gjykata Speciale me seli në Hagë u formuar plotësisht mbi bazën e “Raportit të Dick Martyt”, raport ky i përgatitur nga shteti i Rusisë dhe Serbisë, të gjitha dosjet që mori senatori zviceran Marty ishin nga Prokuroria e Serbisë, shkruan Gazeta Metro.

Shërbimet sekrete ruse dhe serbe janë angazhuar tash e sa vite që përmes një Gjykata siç është tani kjo Speciale në Hagë, janë angazhuar që të ngritin aktakuza ndaj krerëve më të lartë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe ta njollosin luftën e lavdishme e të drejtë të ushtarëve të UÇK’së.

Sponzor

Historiani e ish-ambasadori serb në Zvicër Milan Protic, në një intervistë kishte treguar se kishte qenë po ai që kishte bindur dhe angazhuar Dick Martyn që të shkruajë raportin për “gjëja krimet e shqiptarëve”.

Protic ka deklaruar se ishte ai personi që i ka dhënë dosje Dick Martyt dhe i kishte qëndruar afër zviceranit që të publikon raportin në 2010, ku 10 vjet më pas ka arritur efektin e tij ku tani Gjykata Speciale po ngritë aktakuza në bazë të atij raporti që njollos luftën e UÇK’së.

“Duke u përgatitur për të shkuar në Zvicër mendoja për atë se çfarë do të kisha mundur të punoja unë atje dhe pikërisht në atë kohë Dick Marty u emëruar si raportues i Asamblesë Parlamentare në Këshillin e Evropës me rastin e Shtëpisë së Verdhë në bazë të asaj që Karla Del Ponte shkroi në librin e saj të ‘Unë dhe kriminelët e luftës’ dhe paralelisht katër gazetarë të B92 bën më duket 4 emisione të jashtëzakonshme për Shtëpinë e Verdhë dhe duke u përgatitur për të shkruar lexona gjithçka që munda dhe gjeta për Dick Martyn”, tha Protic, transmeton Gazeta Metro.

“Sinqerisht ai raport në atë kohë u paraqit në dhjetor të 2010 nëse më kujtohet mirë të punojë nga mesi i vitit 2009 kisha disa pritje se pas publikimit të një raporti të tillë preciz patjetër që do të pasojë një reagim ndërkombëtar me rekomandimet në fund të atij raporti Dick Marty propozi themelimin e një Gjykatë të tillë, por zhvillimet e mëvonshme pas publikimit të raportit më binden për të kundërtën dhe më duhet të pranojë nuk besoja që do të dal diçka ndonjë gjë nga kjo punë dhe në një masë të madhe e fajësoj ministrin e atëhershme për punë të Jashtme serb, për politikën e gabuar për raportin e Dick Martyt”, tha Protic, transmeton Gazeta Metro.

Kujtojmë se ishte edhe rusi Konstantin Kosachev, asokohe kryesues i deputetëve të Federatës Ruse në Këshill të Evropës, që propozoi mocionin për formimin e Gjykatës Speciale.

Ishte rusi Kosachev që bashkëpunoi ngushtë me serbët dhe Dick Martyn për të publikuar raportin skandaloz dhe njollosësh për UÇK’në.

Dosjet e shërbimeve ruse dhe atyre serbe në bashkëpunim mes vete, sollën deri tek shtyrja e senatorit kontrovers zviceran Dick Marty që të publikon një raport ku Gjykata Speciale mbështet plotësisht në atë, madje aty përmendet edhe trafikim me qenie njerëzore nga udhëheqësit e UÇK’së.

-Sponzor-