Trendi më i ri, ristrukturimi i vaginës vë mjekët në alarm: Ja pse është e rrezikshme

0

Studimet më të fundit mjeksore paralajmërojnë gratë për procedurat e rrezikshme estetike “rinovuese” për të riformuar dhe forcuar vaginën.

Ekspertët thonë se “terapitë”, të ofruara nga disa klinika private në Britani të Madhe dhe SHBA, përbëjnë një rrezik serioz të djegies dhe dhimbjeve të përsëritura në vaginë.

Ndërhyrja vaginale edhe pse nuk është një ndërhyrje kirurgjikale, ajo nuk është e sigurt, thonë ekspertët.

Rregullatorja amerikane e FDA thotë se do të ndërmarrë veprime nëse vazhdon marketingu mashtrues i “procedurës së rrezikshme pa asnjë dobi të provuar”.

Ajo thotë se një numër në rritje i prodhuesve kanë pretenduar se ndërhyrja në vaginë mund të trajtojë kushtet dhe simptomat që lidhen me menopauzën, mosmbajtjen e urinës ose funksionin seksual.

“Këto produkte kanë rreziqe serioze dhe nuk kanë dëshmi të mjaftueshme për të mbështetur përdorimin e tyre për këto qëllime. Ne jemi shumë të shqetësuar për gratë që po dëmtohen”, thotë paralajmërimi i FDA, raporton BBC.

Paul Banwell, kirurg plastik konsultativ dhe anëtar i Shoqatës Britanike të Kirurgëve Plastikë Estetikë, ndau shqetësimet e FDA: “Ka pasur një rritje eksponenciale të interesit për shëndetin e grave dhe mirëqenien seksuale dhe është jetësore që çdo iniciativë edukimi dhe trajtimi të sigurohet në një mënyrë të ndjeshme, pa ndonjë hiperbolë mashtruese ose të marketingut “.

Dr Vanessa Mackay, nga Kolegji Mbretëror i Obstetërve dhe Gjinekologëve të Mbretërisë së Bashkuar (RCOG), tha: “Nuk ka dëshmi për të sugjeruar se pajisjet jo-kirurgjike ‘përtëritje vaginale’ janë efektive në përmirësimin e tonit të muskujve vaginor ose riformimin e indit vaginal. Nëse janë të shqetësuar për pamjen e vaginës së tyre, ata duhet të flasin me një profesionist të kujdesit shëndetësor.Është e rëndësishme, megjithatë, të mbani mend se vagina e secilës femër është e ndryshme.”

“Për të forcuar muskujt rreth vaginës, gratë inkurajohen të provojnë stërvitjet e legenit në dysheme, të cilat mund të ndihmojnë në përmirësimin e tonit të muskujve dhe ndjeshmërisë gjatë seksit”.

Gratë inkurajohen të provojnë mundësitë e vetë-ndihmës para se të shohin një profesionist të kujdesit shëndetësor, duke përfshirë hidratues vaginal dhe lubrifikantë. Nëse këto nuk janë efektive, një mjek mund të përshkruajë estrogjenin vaginal, thotë RCOG.

-Sponzor-